PHPT

Primääri lisäkilpirauhasen liikatoiminta (PHPT) on harvinainen koirien sairaus. Keeshondit ovat kuitenkin rotuna yliedustettuna todetuissa tautitapauksissa. Sairaus on todettu keeshondilla perinnölliseksi. Periytyvyyden tapa on autosomaalinen dominantti. Tämä periytymistapa tarkoittaa, että sairastumiseen riittää virheellisen geenin periminen vain toiselta vanhemmalta.
 
Sairauden aiheuttavan virheellisen geenialueen toteamiseen on hiljattain kehitetty geenitesti. PHPT-geenitesti selvittää virheellisen geenialueen esiintymistä tutkittavan koiran perimässä. PHPT-testipositiivisella virheellinen geenialue löytyy perimästä ja negatiivisella on perimässään normaali geenialue. Testipositiiviset sairastuvat PHPT-sairauteen 95 prosentin todennäköisyydellä 12 ikävuoteen mennessä.
 
Suomeksi lisätietoa PHPT-sairaudesta voi lukea omasta Jalostuksen tavoiteohjelmastamme (s. 25 Ensisijainen lisäkilpirauhasen liikatoiminta). 

Suomalaisten kessujen tulokset on lähettetty lisättäväksi Englannin The Keeshond Clubin ylläpitämään Open registeriin, johon kerätään keskitetysti tietoja PHPT testatuista koirista Euroopan laajuisesti.
 
Rekisterin etusivulta löytyvät listat postiivisiksi (Keeshonds PHPT tested negative) ja negatiivisiksi (Keeshonds PHPT tested negative) sekä lista koirista, jotka ovat negatiivisia vanhempien tutkimustulosten perusteella (Keeshonds Hereditarily Negative (Negative by Descent)). Jos koiran molemmat vanhemmat ovat testatusti PHPT negatiivisia, täytyy näiden koirien yhteisten jälkeläistenkin olla negatiivisia.
 
Listat aukeavat erilliseen ikkunaan näin nimettyjä linkkejä klikkaamalla. Listoissa otsikon "Dog name" alla on listattuna testatut koirat, "Reg/Stud No" otsikon alla testatun koiran rekisterinumero, otsikon "DOB"alla testatun koiran syntymäaika, otsikon "Sex" alla testatun koiran sukupuoli (D=uros, B=narttu), otsikon "Sire" alla testatun koiran isän nimi ja otsikon "Dam" alla testatun koiran emän nimi sekä otsikoiden "Test Date" ja "Result" alla testauspäivämäärä (kuukausi ja vuosi) ja testitulos (negative=negatiivinen, ositive=positiivinen). Perimänsä perusteella negatiivisiksi todettujen koirien listassa otsikon "Evidence" alla on mainittuna listatun koiran takaa löytyvä testattu sukupolvi (parents=vanhemmat, G.Parents=isovanhemmat). 

    

***
   

Ohjeet PHPT-näytteen lähettämiseksi USA:han tutkittavaksi


Näytteet tutkitaan Goldstein Molecular and Genetics Laboratory -tutkimuslaitoksessa. 

Tässä ohjeet Suomen oloihin sovellettuna koirasi näytteen tutkittamista helpottamaan:

- tutkivan laboratorion ohjeet löydät: https://ahdc.vet.cornell.edu/docs/PHPTInstructions.pdf

- otata koirastasi EDTA verinäytte (2 ml).
- samassa yhteydessä täytätte eläinlääkärisi kanssa tutkivan laboratorion lähetelomakeen (https://ahdc.vet.cornell.edu/docs/PHPTSubmissionForm.pdf)
- tulostat koirasi sukutaulun (vähintään 5 polvea taaksepäin)
- tullausta varten tarvitaan eläinlääkärin kirjoittama lyhyt todistus, josta selviää josta käy ilmi, että lähetyksessä on tartuntatauteja silmällä pitäen vaaraton koiran verinäyte (https://ahdc.vet.cornell.edu/docs/PHPTShippingTemplate.pdf)
- täytä luottokorttimaksulappu (https://ahdc.vet.cornell.edu/docs/Credit_Card_Payment_Authorization_Form.pdf)
- laita lähetelomake, sukutaulupaperin sekä "tullaustodistuksen" ja luottokorttimaksulapun erillisiin minigrip-pusseihin (etteivät kastu, jos verinäyteputki vuotaa).
- pakkaat minigrip-pussin, näytteen sekä kylmäkalleja lähetyslaatikkoon.
- suljet laatikon
- teippaat toisen kappaleen "tullaustodistuksesta" näkyvälle paikalle laatikon päälle. Laatikon päälle kirjoitat "No Commercial Value" ja "Serums - Non-Hazardous" tekstit.
- laitat paketin huolintafirman mukana menemään USAhan (lähetysosoite on lähetysohjeissa).

Tutkimuksen hinta toukokuussa 2015 on $92.00/näyte. Ajantasainen hinta kannattaa varmistaa tutkimuslaboratoriosta (https://ahdc.vet.cornell.edu/Sects/Molec/PHPTtesting.cfm).

 

***  

 

Jos koirasi todetaan PHPT geenitestissä positiiviseksi - ohjeita omistajalle 

Huokaise ensin syvään; muista, ettei kyseessä ole maailmanloppu; istu alas ja lue seuraavat avuksesi tarkoitetut tiedot ja toimintaohjeet  :)

- PHPT geenitestin positiivisuus tarkoittaa, että koirasi perimästä löytyy virheellinen geenialue, jonka esiintyminen on vahvasti yhteydessä sairauden nimeltä primääri lisäkilpirauhasen liikatoiminta puhkeamiseen (engl. Primary HyperParaThyroidism, PHPT).

- PHPT geenitestin positiivisuus EI tarkoita, että koirasi oli nyt välttämättä sairas! Koiran geenit ovat syntymästä kuolemaan asti samat. PHPT sairaus puhkeaa näkyväksi ja koiran elämää haittavaavaksi sairaudeksi yleensä kuitenkin vasta vanhemmalla iällä. USA:n kokemusten perusteella sairastuneiden keski-ikä on ollut noin 9 vuotta. Nuorimmat sairastuneet ovat tähän mennessä olleet noin 6 vuotiaita ja vanhimmat 13.

- PHPT positiivisen, hyvävointisen koiran veren kalsiumpitoisuutta sekä munuaisarvoja kannattaa seurata säännöllisesti verinäyttein. Seuranta on tärkeää, koska PHPT sairaus puhjetessaan nostaa veren kalsiumpitoisuuden epänormaalin korkeaksi. Riittävän pitkäaikainen korkea veren kalsiumpitoisuus vahingoittaa koiran munuaisia. Usein veren kalsiumpitoisuus nousee ja ehtii pysyä hyvän aikaa korkealla ennen kuin voit huomata koirastasi juurikaan ulkoisia oireita. Kun muutokset veren kalsiumpitoisuudessa huomataan ajoissa, päästään koiraa hoitamaan aikaisessa vaiheessa sairautta. Oma eläinlääkärisi osaa auttaa sinua veren kalsiumpitoisuuden ja munuaisarvojen määrittämisessä. Kysy asiaa vaikka seuraaville rokotuksille aikaa varatessasi :)

- PHPT on hoidettavissa oleva sairaus. Kirurginen hoito, jossa poistetaan koiran sairastumiseen johtavat muuttuneet lisäkilpirauhaset, on koiran parantumisen suhteen suositeltava hoitomuoto.

- Kannattaa kuitenkin huomioida koiran ikä ja kunto hoitoa suunniteltaessa. Jos koira on elänyt jo hyvän, pitkän elämän ja sillä on mahdollisesti vähän muutakin iän mukanaan tuomaa kremppaa PHPT sairauden lopulta puhjetessa, voi paras lähestymistapa olla hyvän tukihoidon ja mukavien eläkepäivien järjestäminen koiran kuntoa huolellisesti seuraten ja puuttuen tilanteeseen, kun koiran elämä ei enää ole elämisen arvoista.

- Jos sinulla on mitä tahansa aiheeseen liittyvää kysyttävää, olethan yhteydessä (outihalli75 at gmail.com). Myös keskustelulupalstaltamme ("Kasvatuspalsta", ainakin viestiketjut "PHPT", "PHPT Osku (positiivinen)", "PHPT positiivinen Kiti") voit lukea muiden kokemuksia asiasta ja osallistua keskusteluun.

- ja loppuun, jos koirasi terveydentila herättää sinussa epäilyksiä ja huolta, viethän koirasi eläinlääkärin tarkastettavaksi.