Terveys

 

Keeshond on koira, jossa ehkä karvapeitettä lukuun ottamatta kaikki on kohtuullista. Sairauksille altistavia äärimmäisiä rakenteellisia ominaisuuksia ei ole. Keeshond ei kuulu tällä hetkellä Kennelliiton perinnöllisten vikojen vastustamisohjelmaan eli PEVISA:an. Yhdistys kuitenkin suosittelee, että jalostukseen käytettävien koirien lonkat, kyynärpäät ja silmät tutkitaan sekä ja koiralle joko tehdään PHPT-geenitesti (negatiivinen tulos) tai koira on perimältään PHPT negatiivinen.
 
Suomessa rodulla yleisimmin esiintyvät merkittävät sairaudet:
 
Immuunijärjestelmän häiriöihin liittyvät ongelmat
•    Kilpirauhashormonin puute
•    Atopia
•    Ruoka-aineyliherkkyys
•    Diabetes
•    Alopesia X
•    Lisämunuaisten liikatoiminta
 
Hermostolliset sairaudet
•    Epilepsia
 
Muut sairaudet
•    Primääri lisäkilpirauhasen liikatoiminta
 
Luuston sairaudet
•    Lonkkanivelen kehityshäiriö
•    Kyynärnivelen kehityshäiriö
 

Terveyskysely

  
Jalostustoimikunta kerää järjestelmällisesti tietoa kantamme terveystilanteesta terveyskyselyn avulla.

Tällä hetkellä terveyskysely lähetetään postitse vuosittain kaikille kessun omistajille, joiden koira on edellisenä vuonna täyttänyt kolme vuotta. Kysely uusitaan samoille koirille niiden täytettyä kahdeksan vuotta. Ensimmäinen terveyskysely toteutettiin vuonna 2001 syntyneille koirille.  

Terveyskyselyn avulla saaduista tiedoista tehdään vuosittain yhteenveto, joka julkaistaan Kessu-lehdessä ja kotisivuillamme.
 
 

Geenitutkimus

   
Helsingin Yliopisto on käynnistynyt koirien geenitutkimusprojektin professori Hannes Lohen johdolla. Lisätietoa hankkeesta kokonaisuudessaan löytyy heidän kotisivuiltansa. Rotujärjestömme on mukana yhteisessä ponnistuksessa.  Hankkeen tavoitteena on tunnistaa eri perinnöllisiin sairauksiin liittyviä geenivirheitä koiraroduistamme. Parhaimmassa tapauksessa lopputuloksena on toimiva geenitesti. Projekteissa tarvitaan aina kymmeniä tai satoja näytteitä.  Tutkimusryhmä ottaa vastaan mahdollisimman paljon näytteitä joka rodusta.  Jokainen voi siis osallistua antamalla verinäytteen koiristaan.

Lisänäytteet ovat edelleen enemmän kuin tervetulleita. Juuri tällä hetkellä kaikkein tarpeellisimpia olisivat näytteet koirista, joilla on jokin näistä sairauksista:

- epilepsia
- diabetes eli sokeritauti
- erilaiset iho- ja turkkisairaudet
- kilpirauhasen vajaatoiminta.

Riittävä näytemäärä näiden sairauksien potijoista mahdollistaa ripeän geenintunnistuksen ja sen myötä rodulle voidaan kehittää DNA-testi jalostuksen apuvälineeksi sairauksien vastustamisessa.
 
Koetamme edelleen järjestää yhteisnäytteenottoja kessuille –tulevista näytteenotoista ilmoitellaan kotisivulla. Ilman muuta voit otattaa verinäytteen myös omatoimisesti –ohjeet löytyvät täältä.


Ohjeet PHPT-näytteen lähettämiseksi USA:han tutkittavaksi


Näytteet tutkitaan Goldstein Molecular and Genetics Laboratory -tutkimuslaitoksessa. Kotisivuilta löytyvät näytteen lähetysohjeet englanniksi. Lisäksi ohjeita löytyy, jälleen englanniksi, The Keeshond Clubin sivuilta.

Tässä ohjeet Suomen oloihin sovellettuna koirasi näytteen tutkittamista helpottamaan:

- otata koirastasi EDTA verinäytteen (2 ml).
- samassa yhteydessä täytätte eläinlääkärisi kanssa kaksi tutkivan laboratorion lähetelomaketta (lomake 1, lomake 2)
- tulostat koirasi sukutaulun (vähintään 5 polvea taaksepäin)
- tullausta varten tarvitaan eläinlääkärin kirjoittama lyhyt todistus, josta selviää josta käy ilmi, että lähetyksessä on tartuntatauteja silmällä pitäen vaaraton koiran verinäyte. Mallitodistus
- täytä luottokorttimaksulappu
- laitat lähetelomakkeet, sukutaulupaperin sekä "tullaustodistuksen" ja luottokorttimaksulapun minigrip-pussiin (etteivät kastu).
- pakkaat minigrip-pussin, näytteen sekä kylmäkalleja lähetyslaatikkoon.
- suljet laatikon
- teippaat toisen kappaleen "tullaustodistuksesta" näkyvälle paikalle laatikon päälle. Laatikon päälle kirjoitat "No Commercial Value" ja "Serums - Non-Hazardous" tekstit.
- laitat paketin huolintafirman mukana menemään USAhan (lähetysosoite on lähetelomakkeessa).

Tutkimuksen hinta helmikuussa 2008 on $99.00/näyte. Jos samalla kertaa lähetetään 10 tai enemmän näytteitä, joiden tulokset vastataan samalle eläinlääkärille, on hinta $89.00/näyte.

Tutkimusmaksu on helpointa maksaa luottokortilla. Maksun hoitamiseksi, täytä luottokorttimaksulappu huolellisesti ja pakkaa se lähetyksesi mukaan.

  

 

Jos koirasi todetaan PHPT geenitestissä positiiviseksi - ohjeita omistajalle 

Huokaise ensin syvään; muista, ettei kyseessä ole maailmanloppu; istu alas ja lue seuraavat avuksesi tarkoitetut tiedot ja toimintaohjeet  :)

- PHPT geenitestin positiivisuus tarkoittaa, että koirasi perimästä löytyy virheellinen geenialue, jonka esiintyminen on vahvasti yhteydessä sairauden nimeltä primääri lisäkilpirauhasen liikatoiminta puhkeamiseen (engl. Primary HyperParaThyroidism, PHPT).

- PHPT geenitestin positiivisuus EI tarkoita, että koirasi oli nyt välttämättä sairas! Koiran geenit ovat syntymästä kuolemaan asti samat. PHPT sairaus puhkeaa näkyväksi ja koiran elämää haittavaavaksi sairaudeksi yleensä kuitenkin vasta vanhemmalla iällä. USA:n kokemusten perusteella sairastuneiden keski-ikä on ollut noin 9 vuotta. Nuorimmat sairastuneet ovat tähän mennessä olleet noin 6 vuotiaita ja vanhimmat 13.

- PHPT positiivisen, hyvävointisen koiran veren kalsiumpitoisuutta sekä munuaisarvoja kannattaa seurata säännöllisesti verinäyttein. Seuranta on tärkeää, koska PHPT sairaus puhjetessaan nostaa veren kalsiumpitoisuuden epänormaalin korkeaksi. Riittävän pitkäaikainen korkea veren kalsiumpitoisuus vahingoittaa koiran munuaisia. Usein veren kalsiumpitoisuus nousee ja ehtii pysyä hyvän aikaa korkealla ennen kuin voit huomata koirastasi juurikaan ulkoisia oireita. Kun muutokset veren kalsiumpitoisuudessa huomataan ajoissa, päästään koiraa hoitamaan aikaisessa vaiheessa sairautta. Oma eläinlääkärisi osaa auttaa sinua veren kalsiumpitoisuuden ja munuaisarvojen määrittämisessä. Kysy asiaa vaikka seuraaville rokotuksille aikaa varatessasi :)

- PHPT on hoidettavissa oleva sairaus. Kirurginen hoito, jossa poistetaan koiran sairastumiseen johtavat muuttuneet lisäkilpirauhaset, on koiran parantumisen suhteen suositeltava hoitomuoto.

- Kannattaa kuitenkin huomioida koiran ikä ja kunto hoitoa suunniteltaessa. Jos koira on elänyt jo hyvän, pitkän elämän ja sillä on mahdollisesti vähän muutakin iän mukanaan tuomaa kremppaa PHPT sairauden lopulta puhjetessa, voi paras lähestymistapa olla hyvän tukihoidon ja mukavien eläkepäivien järjestäminen koiran kuntoa huolellisesti seuraten ja puuttuen tilanteeseen, kun koiran elämä ei enää ole elämisen arvoista.

- Jos sinulla on mitä tahansa aiheeseen liittyvää kysyttävää, olethan yhteydessä jalostustoimikunnan puheenjohtajaan. Myös keskustelulupalstaltamme ("Kasvatuspalsta", ainakin viestiketjut "PHPT", "PHPT Osku (positiivinen)", "PHPT positiivinen Kiti") voit lukea muiden kokemuksia asiasta ja osallistua keskusteluun.

- ja loppuun, jos koirasi terveydentila herättää sinussa epäilyksiä ja huolta, viethän koirasi eläinlääkärin tarkastettavaksi.

 

Sivun alkuun