Keeshond pentu

Opas pentuaikaan

Keeshondin terveys on yleisesti ottaen hyvällä tasolla, eikä rotu kuulu Kennelliiton perinnöllisten vikojen vastustamisohjelmaan, eli PEVISA:an. Kessun kohdalla kaikki on kohtuullista, paitsi ehkä karvapeite, joka on melkoisen muhkea. Toki jos mielessä on koiran jalostus, olisi hyvä tutkia lonkat, kyynärpäät ja silmät. Keeshond pentu tarvitsee huolenpitoa hyvällä liikunnalla, riittävän aktiivisella ja mielenkiintoisella tekemisellä unohtamatta koiralle sopivaa ruokavaliota. Varsinkin sokeri on koiralle pahasta ja voi edesauttaa diabeteksen syntymistä. Kun hankinnassa on Keeshond pentu on hyvä varmistaa, että vanhemmat ovat PHPT geenitestattuja tai PHPT negatiivisia, sillä rodun perimässä on alttius lisäkilpirauhasen liikatoimintaan. Keskimääräinen kessun, eli Keeshondin elinikä on 11 vuotta.

Keeshond pentu on hyvä siis tarkastaa jo kun koiranpentuja käydään katsomassa. Onko Keeshond pentu virkeä ja ulospäin suuntautunut, iloinen vekkuli? Minkälaisissa oloissa ne elävät ja miltä emä näyttää?

Puppy love!!!!

Koiranpentuja hankkimassa

Ennen kuin koiraa lähdetään perheeseen hakemaan, tulee tehdä taustatyötä. Pitää miettiä tarkkaan, minkälainen koira itselle sopii. Millaiselle koiralle pystyy tarjoamaan sen parhaan mahdollisen kodin. Tähän löytyy testejä, joilla saa suuntaa ja ajatusta, onko esimerkiksi Keeshond juuri se oikea.

Kannattaa olla varautunut myös mahdollisiin eläinlääkärikuluihin. Vaikka kessu onkin perusterve koira, koskaan ei voi tietää mitä saattaa eteen tulla. Rokotukset ja vuosittaiset tarkastukset tulee hoitaa ajallaan ja aina on mahdollista, että sattuu joku onnettomuuskin. Kessu on vilkas koira, touhuaa paljon ja vauhdilla. Rapatessa roiskuu.

Terveyden ylläpito

Jotta Keeshond pentu pysyisi mahdollisimman hyvässä kunnossa ja se ei sairastuisi on sen eteen tehtävä töitä. Oikeat valinnat ruoan suhteen ovat tärkeitä. Koiranruokia on paljon erilaisia vaihtoehtoja erilaisiin tilanteisiin ja voi olla vaikeaa tietää, mikä näistä nyt olisikaan se paras. Tarkempia vinkkejä saa varmasti eläinlääkäriltä tai eläinkaupastakin.

Keeshond luonne vaatii liikuntaa ja aktivointia. Koira ei voi hyvin, jos se joutuu olemaan pitkiä aikoja yksin ja paikallaan. Se tylsistyy ja alkaa mahdollisesti käyttäytyä huonosti. Koira on laumaeläin ja kaikista paras sen on olla siellä missä muukin lauma, mukavia temppuja ja tehtäviä yhdessä tehden tai ihan vain aikaa viettäen.

Keeshond pentu

keeshond pentu - jalostus

Keeshond pentu

Jalostus ei ole monen muun rodun tavoin mennyt liian pitkälle kessujen parissa. keeshond on saatu pysymään terveenä koirana ja jalostuksella kitketään vain sellaisia vikoja, joista koiralle olisi haittaa elämänsä varrella. Kessu on melko paljon kysytty koira ja niitä rekisteröidäänkin vuosittain noin 50 yksilöä. Koska kysyntä on tasaista, se asettaa mahdollisuuden tason ylläpitämiseen ja kasvattajien siitoskoirille korkeat vaatimukset. On hyvä tietää, että koira tulee hyvistä olosuhteista.

Keeshon pentu ja sen terveys voisi mennä huonoksi, jos jalostus hoidettaisiin toisin, eikä sitä valvottaisi kunnolla. Perinnölliset sairaudet ja geenivirheet leviävät hyvin nopeasti näinkin pienissä piireissä. Onkin hyvä, että Kennelliitto valvoo asiaa tarkalla silmällä. Emmehän halua, että koirille alkaa tulla useammin erilaisia sairauksia ja rakenteellisia ongelmia, jotka aiheuttavat kärsimystä ja lyhentävät elinikääkin pahentuessaan.