Koiran Turkin hoito

turkin hoito

Koiran turkin hoito voi olla melko työlästä puuhaa, mutta jos saa koiran opetettua pienestä asti rutiiniin, siitä voi selviytyä myös vaivattomammin. Hyvällä ja ravitsevalla ruoalla sekä terveellisillä elintavoilla turkki pysyy kauniina kaivaten kuitenkin viikoittaista harjausta ja huoltoa. Turkki on kaksinkertainen, joka eristää koiraa kuumuudelta sekä hylkii likaa. Karvanlähtö antaa aihetta harjata koiraa enemmän, näin eloton karva saadaan nopeammin irtoamaan.

Koiran turkin hoito siis mielletään usein hankalammaksi kuin se onkaan. Opeta pentusi jo aikaisessa vaiheessa turkin huoltoon oikeanlaisilla välineillä, niin pääset myöhemminkin helpommalla. Irronneen karvan voi innokas kerityttää langaksi ja hyödyntää villavaatteena itselleen.

Perusharjaus tehdään viikoittain

Kun mietitään, onko keeshond sopiva koira itselle, pitää ottaa turkin vaatimukset huomioon. Pentua tulisi harjailla päivittäin ja aikuistakin koiraa viikoittain. Välineillä on tässä tapauksessa myös väliä. Tärkein tarvike on teräspiikkinen harja. Olisi hyvä, jos piikit olisivat noin 2 cm pituisia, eikä niiden päissä olisi kumipalloja.

Koiran turkin hoito saattaa kaivata toisinaan myös takkujen selvittelyyn sopivia tarvikkeita. Tähän sopii hyvin harvapiikkinen kampa, jolla vedetään hellästi takusta karvoja yksitellen ulos. Ikinä ei saa repiä sillä se sattuu ja saa koiran pelkäämään kampaamishetkeä. Voit myös ottaa käyttöön tiheämmän kamman korvan tauksia ja tassukarvoja varten.

Brushing fur of his dog

Tärkeimmät asiat Keeshondin turkin hoidossa

Koiran turkin hoidon voi tehdä myös väärin ja aiheuttaa harmia itselleen ja ennen kaikkea koiralle. Tässä muutama vihje, miten saat rutiinin onnistumaan.

  • Ala opettaa koiraa turkin hoitoon jo pentuna.
  • Rauhoita hoitotilanne ja pysy itse rauhallisena. Luo miellyttävä tunnelma.
  • Ota kaikki välineet käden ulottuville valmiiksi. Muista hellät otteet.
  • Älä pitkitä hoitoväliä. Säännöllinen harjaus helpottaa hoitoa.

Kuinka työskennellä turkin parissa

Nosta koira tasolle, joka on itsellesi sopivalla korkeudella hoitoa varten. Varmista, ettei koira pääse putoamaan tasolta. Pöytä kannattaa päällystää hoidon ajaksi luistamattomalla kumimatolla. Karvanlähtö sujuu pienemmillä villakoirilla pitkin lattiaa, kun harjauksen malttaa tehdä kunnolla. Harjaus tapahtuu yleensä alkaen lavoista kohti päätä jonka, jälkeen jatketaan takapäätä kohti.

Karvanlähtö on aika, jolloin niin sanotut viralliset kampausohjeet eivät päde. Tällöin saa ja pitääkin kampailla useammin ja pitkin vedoin myös kampaa apuna käyttäen. Kerran viikossa tahti ei riitä tällöin. Karvaa irrottaa hyvin myös koiran peseminen ja hoitoaineen käyttäminen. Nopeampi tahti irtoavan karvan irrotuksessa saa uuden karvan lähtemään paremmin kasvuun.